Pietrele la fiere sau, în termeni medicali, calculii biliari sunt depozite solide de colesterol, săruri biliare și minerale, care se formează în vezica biliară. Au dimensiuni diferite: unii sunt foarte mici și nu pun probleme, alții, mai mari, dau simptome neplăcute și chiar risc de complicații. Se pot trata, însă cel mai bine este să reduci riscul de formare a acestor pietre la fiere. Iată cum poți face asta!
Din ce cauze se formează pietrele la fiere
Vezica biliară este un organ sub formă de pară, situat sub ficat. În ea se acumulează bila, iar atunci când mâncăm, vezica se contractă și elimină lichidul biliar în intestinul subțire pentru a ajuta la digestie, la descompunerea grăsimilor din alimente. Calculii biliari apar din mai multe motive:
– Suferi de așa-numita bilă leneșă, adică vezica nu reușește să se contracte și să elimine complet lichidul biliar, acesta stagnează și se produc sedimente;
– Lichidul biliar are o concentrație prea mare de colesterol și de săruri, care se cristalizează și se formează calculi. Iar asta se întâmplă fie dintr-un dezechilibru în compoziția bilei, fie ai o alimentație bogată în grăsimi și colesterol.
Persoanele predispuse să facă pietre la fiere
– Cele sedentare, supraponderale sau obeze;
– Femeile însărcinate, cele care iau contraceptive orale sau sunt în perioada postmenopauză, din cauza modificărilor hormonale;
– Vârstnicii prezintă un risc mai mare de acumulare a colesterolului și de modificări în compoziția bilei;
– Persoanele care suferă de diabet, boli ale ficatului, dar și cele cu istoric de calculi biliari în familie sunt predispuse;
– Cei care pierd rapid în greutate, prin diete severe.
Ce simptome dau pietrele la fiere
Poți să le ai fără să știi, pentru că, în stadii incipiente, când pietrele sunt mici, nu dau simptome. Se pot elimina spontan. Calculii mari, în schimb, pot da zilnic disconfort abdominal: balonări, crampe, senzație de preaplin. În cazuri mai grave, se întâmplă ca unul din acești calculi mari să migreze din vezica biliară și să se blocheze într-un canal biliar, situație în care simptomele sunt mult mai chinuitoare: durere intensă sub coaste, ce poate iradia spre umăr, spre spate, febră, vărsături.
Cum tratezi calculii biliari
Vestea bună e că poți scăpa de calculii biliari. Există tratament naturist pentru pietre la fiere foarte eficient. Îl găsești sub formă de ceaiuri și capsule cu uleiuri esențiale din plante precum păpădia, menta, rostopasca, armurariul, coada șoricelului, eucaliptul. Aceste plante au efect antispastic și analgezic, stimulează secreția și eliminarea bilei, dizolvă calculii biliari și previn acumulările de colesterol și săruri minerale.
Cum reduci, pe viitor, riscul de formare a pietrelor la fiere
În special dacă ești în categorie de risc, e bine să nu ignori această problemă de sănătate și să iei câteva măsuri simple, pentru a reduce riscul de formare a pietrelor la fiere.
– Alimentația
În primul rând, ai grijă ce mănânci! Limitează consumul de prăjeli, de alimente bogate în grăsimi și colesterol (lactate grase, sosuri grele, mezeluri, produse de patiserie, de fast-food, conserve, ouă, maioneză).
Dieta ta ar trebui să se bazele pe legume, verdețuri (ex. anghinarea, salata verde, frunzele de păpădie acționează ca drenor biliar), pe fructe, cereale integrale, lactate slabe, carne slabă gătită la grătar, la cuptor, sau fiartă, alimente bogate în acizi grași omega-3 (pește slab, avocado, ulei de măsline presat la rece), deserturi ușoare, cu fructe.
Mănâncă regulat, la ore relativ fixe, și nu prea mult la o masă. Crizele de bilă se declanșează, de obicei, după mese copioase, bogate în grăsimi.
– Stilul de viață
Fă sport regulat, căci mișcarea are efecte benefice asupra întregului organism, inclusiv asupra funcției vezicii biliare. Menține-ți greutatea sub control, însă evită dietele agresive, care duc la slăbire rapidă, căci pot crește riscul de formare a calculilor.
Hidratează-te corect! Consumul de apă și de ceaiuri medicinale ajută și la menținerea fluidității bilei, reducând riscul de cristalizare și de formare a pietrelor.
– Apelează la anumite remedii pe bază de plante
De asemenea, dacă vrei să reduci riscul de formare a pietrelor la fiere, e bine să te obișnuiești să bei regulat ceaiuri de mentă, mușețel, coada șoricelului, păpădie, rostopască, anghinare, sunătoare sau gălbenele. Le poți alterna de la o zi la alta sau poți combina plantele între ele, atât pentru diversitatea gustului, cât și a proprietăților de care beneficiezi.
Aceste plante previn acumulările de săruri minerale și de colesterol, stimulează secreția și eliminarea bilei, astfel încât riscul de a face pietre la fiere scade considerabil. Periodic, pentru întreținere și pentru a regla funcția biliară, poți ține o cură de 10 zile cu capsule Farebil pe bază de uleiuri esențiale (de mentă, brad și eucalipt).
Tot periodic trebuie să mergi la medic. Fă-ți regulat analizele pentru a ști dacă ai sau nu calculi biliari, dacă aceștia au evoluat sau au regresat. Dacă respecți toate aceste recomandări și ai grijă să reduci riscul de formare a pietrelor la fiere, vei scăpa de neplăcerile digestive și te vei simți mult mai bine în pielea ta.