Calcarul este unul din cei mai mari dusmani ai echipamentelor electrocasnice. Pentru a preveni toate aceste neplaceri cauzate de apa care curge din robinetele noastre, apa pe care specialistii o numesc apa dura, trebuie sa apelam la solutii pentru a evita depozitele de calcar. Instaland un dedurizator de apa spre exemplu in locuinta.
In functie de regiunea in care locuim, apa care curge din robinete este mai mult sau mai putin dura. Un termen care nu desemneaza potabilitatea sa ci, pur si simplu, atunci cand apa este incarcata de calciu si magneziu, responsabila de formarea calcarului, putem afirma ca este dura.
In privinta sanatatii, a consuma o apa dura nu are consecinte grave. In schimb, apa dura poate fi neplacuta pentru pielea noastra. Mai ales daca aceasta este uscata si sensibila. Poate agrava sau chiar declansa probleme cutanate precum eczema sau psozriazis.
Insa cele mai afectate de apa dura sunt aparatele noastre electrocasnice din bucatarie. Apa dura limiteaza eficienta detergentilor de vase pe care avem tendinta sa ii folosim intr-o cantitate mai mare.
Rezultat: cheltuieli mai mari si o poluare a apei mai crescuta. De altfel, atunci cand calcarul se depune sub forma de tartru pe canalizare si pe componentele aparatelor noastre eletronice, poate fi responsabil de scaderea eficientei, un lucru care provoaca un consum sporit de energie.
Un dedurizator apa in dimensiuni potrivite pentru o eficienta sporita
Instalarea unor dedurizatoare apa in locuinta ne ajuta sa evitam toate problemele mentionate mai sus. Cel mai potrivit model de dedurizator este cel pe baza de rasina cu sare. Principiul sau este simplu. Apa curge prin bilele de rasina incarcate cu ioni de sodiu. Pe drum, lasa in drumul sau, ioni de calciu si magneziu.
Cand rasina ajunge la saturatie, trebuie regenerata. Acest lucru necesita apa. Cu ajutorul unui rezervor de sare, trebuie sa se efectueze o inversare a incarcaturii. O saramura – un amestec de sare si apa – este trecuta prin rasina pentru a o curata de ionii de calciu si magneziu. Apa de spalare este apoi evacuata in sistemul de ape uzate.
Intr-o locuinta, un dedurizator de apa trebuie sa aiba o dimensiune potrivita sis a fie ales in functie de duritatea initiala a apei dar si in functie de numarul de locuitori din casa.